OVER MIJ

CV in het kort

peter van tuijl freelance fotograaf bmk
speciaal aandachtsveld: portret, daily-life en reportage

begeleider, spreker, docent, auteur
lid en coördinator van de landelijke gespreksgroep bmk
lid van de landelijke gespreksgroep journalistiek
maakt deel uit van het oostgelders fotografen collectief
maakt deel uit van het fotografencollectief F10

ZELFPORTRET
Mijn naam is Peter van Tuijl. Ik heb een persoonlijke website [fotopetervantuijl.nl] en een blog [blog.fotopetervantuijl.nl] en deze educatieve site OVER documentaire fotografie.
mijn sites of blogs heBBEN GEen commercieel EN WINSTdoel.

NOG WAT INFO OVER MIJ

Ik fotografeer al vanaf mijn vroege jeugd. Omstreeks 1980 volgde ik een aantal workshops o.a. bij Marie Bot, Carl Uytterhaegen en Paul de Nooijer. In 1983 behaalde ik als vrijetijdsfotograaf het predicaat Bonds Meester Klasse met een collectie van twintig foto’s die zich het beste laten omschrijven als enigszins surrealistische uitwerkingen van alledaagse situaties. Vanaf dat moment ontstond de wens nadrukkelijker seriematig bezig te zijn met een onderwerp of thematiek om daarmee meer diepgang te verkrijgen. Mijn voorkeur voor de sociaal-documentaire fotografie heeft vorm gevat juist in die periode. De klassieke meesters als William Klein en Henri Cartier Bresson waren mijn voorbeelden. Maar ook de in Europa minder bekende Mark Cohen (1943) had als ‘street-life’ fotograaf mijn bewondering. Met het werk van William Klein (1928) en Martin Parr (1952) voel ik een grote verwantschap daar waar het de enigszins scherpe kantjes of het schurende in zijn foto’s betreft.

Ik maakte o.a. reportages in de Rupelstreek (1983-1985), in het voormalig mijngebied rondom Winterslag en Waterschei (1985-1987) en in verschillende delen van Hongarije (1983-1991). In 2007 nam ik als rector afscheid van het onderwijs en sindsdien ben ik dagelijks bezig als freelance fotograaf, docent fotografie, begeleider voor fotogroepen en vormgever. Ik beweeg me graag in de hoek van de sociaal documentaire fotografie, in projecten en documentaires en slenter graag door de straten van (doorgaans wat grotere) steden zowel in Nederland als daarbuiten. Vaak werk ik gedurende langere periode aan een specifiek project.

Ik geef ik lezingen en workshops en begeleid fotoclubs en groepen fotografen onder andere in mentoraten en coachingstrajecten. Ik ben beschikbaar als jurylid van regionale en landelijke wedstrijden.

Regelmatig exposeer ik mijn werk, zowel individueel als in groepsverband. In de afglopen jaren betrof dat o.a. in FOAM (Amsterdam), Huntenkunst (Doetinchem), Fotofestival Naarden, Galerie FOTO21 (Bredevoort), Galerie CREA (Hengelo), DRU-cultuurfabriek, Nederlands Fotomuseum Rotterdam, ARTKADEN in Bocholt (Duitsland), Galerie Zelhem en op Fotofestival BredaPhoto.